Varukorg

Vätskeersättning, elektrolyter, resorb....

Vätskeersättning, elektrolyter, resorb....

Vätskeersättning, resorb, elektrolyter, vätskebalans.... kärt barn har många namn men samlingsnamnet "vätskeersättning" är ju faktiskt väldigt talande för den funktion den gör för kroppen. Nu lagom till sommaren tänkte vi därför i denna artikel försöka förklara mer om vätskeersättning  och vad det egentligen gör för våra kroppar. 

Så vad är egentligen vätskeersättning?

Vätskeersättning är en viss formula av salter och mineraler som gör att kroppen bättre kan ta upp vätska och på så sätt återställa kroppens vätske- och elektrolytbalans.

När ska man ta vätskeersättning? 

Vätskeersättning är ett bra tillskott att ta för att säkerställa rätt vätskebalans i kroppen under perioder av uttorkning, intensiv fysisk aktivitet eller sjukdom. Vanligtvis uppstår nämligen obalanser i vätskenivån när man vistas i hög värme, när vi motionerar eller när vi drabbas av magsjuka eller andra sjukdomsbesvär.

Vad är skillnaden på elektrolyter, resorb och vätskeersättning?

Vätskeersättning är samlingsnamnet för produkter som avser att återställa vätske- och elektrolytbalansen i kroppen. För diabetiker och de som är noga med sitt sockerintag så är det särskilt viktigt att vara medveten om att många vätskeersättningar innehåller glukos (en sockerart). Då är det mer fördelaktigt att enbart ta elektrolyter i tablettform.

Elektrolyter är den viktiga komponenten/innehållet i många typer av vätskeersättningar. Elektrolyter är ett samlingsnamn för mineraler med elektrisk laddning som hjälper kroppen att hålla kvar och ta upp vätska. Elektrolyter innehåller vanligtvis följande mineraler: natrium, kalium, klorid och ibland magnesium och kalcium. Elektrolyter finns i kapsel, tablett och pulverform.

Resorb är ett varumärkesnamn av många olika varumärken som erbjuder en typ av vätskeersättning. 

Vad händer i kroppen när man tar vätskeersättning eller elektrolyter?

Processen som reglerar vätskebalansen i kroppen kallas i medicinska termer för "osmos" och är en otroligt viktig mekanism som kroppen använder för att reglera vätskebalansen mellan celler och den omgivande vätskan (extracellulära vätskan). Genom ett fungerande osmos så flyttas vattnet mellan celler och vävnader för att upprätthålla rätt koncentrationer av elektrolyter och andra viktiga ämnen. I denna osmos process så spelar elektrolyterna en oerhört viktig roll då dess "elektriska laddning" hjälper kroppen att dra till sig vatten in i celler och vävnader och kroppen håller sig återfuktad med bra vätskebalans. Har man således inte tillräckligt med elektrolyter i kroppen så fungerar inte denna "osmos" process tillräckligt effektivt och vi kan då få obalanser i vätskenivåerna. 

Räcker det inte att bara dricka extra mycket vatten?

I vissa fall kan det vara tillräckligt att dricka extra vatten för att återställa vätskebalansen, särskilt om du bara upplever mild vätskeförlust. Vid sjukdom eller svettning eller andra former av vätskeförluster förlorar du inte bara vatten utan också elektrolyter som natrium, kalium och klorid. Elektrolyterna är de mineraler som hjälper till att förbättra vätskeupptaget i kroppen genom att främja osmos, vilket innebär att vätskan tas upp snabbare och mer effektivt av cellerna. Detta kan vara särskilt viktigt för idrottare eller personer som genomgår intensiv fysisk aktivitet och behöver återställa vätske- och elektrolytnivåer snabbt.

Hur kan jag få i mig elektrolyter naturligt?

Vanligt bordssalt som består av natriumklorid, är också en viktig källa till natrium, som är en av kroppens viktigaste elektrolyter. Natrium spelar en nyckelroll i regleringen av vätskebalansen och är avgörande för nerv- och muskelfunktioner samt för att bibehålla normalt blodtryck. Dock är det viktigt att inte överkonsumera salt, eftersom överdrivet saltintag kan leda till högt blodtryck och andra hälsoproblem.
Bananer: Bananer är rika på kalium, vilket är en viktig elektrolyt för att upprätthålla nerv- och muskelfunktioner och bidra till att reglera vätskebalansen i kroppen. Kalium är särskilt viktigt för att motverka natriumets effekter och minska risken för vätskeretention.
 
Kokosvatten: Kokosvatten är naturligt rikt på kalium och natrium och har förhållandevis låga mängder socker. Det är ett utmärkt alternativ för att återfukta och återställa elektrolytbalansen efter träning eller svettförlust.
 
Spenat: Spenat är en utmärkt källa till magnesium, som är en annan viktig elektrolyt. Magnesium är involverat i över 300 biokemiska processer i kroppen, inklusive muskel- och nervfunktioner samt reglering av blodtryck och blodsockernivåer.
 
Avokado: Avokado är rikt på kalium och innehåller också magnesium och kalcium i mindre mängder. Det är en näringsrik frukt som kan bidra till att upprätthålla elektrolytbalansen och stödja kroppens funktioner.
 
Kokta potatisar: Potatis är en bra källa till kalium och även natrium, särskilt om de äts med skalet kvar. Att inkludera kokta potatisar i kosten kan vara ett bra sätt att öka intaget av dessa elektrolyter.

Risk med överkonsumtion av vätskeersättning? 

Missbrukar man vätskeersättning eller dricker stora mängder vatten på kort tid, kan det rubba den naturliga balansen av elektrolyter i kroppen och kan leda till en farlig ökning av vätskenivåerna i blodet och vävnaderna. Natriumnivåerna i blodet kan då bli farligt låga (hyponatremi), vilket kan leda till cellsvullnad och allvarliga hälsoproblem. I allvarliga fall kan man kan drabbas av något som heter "överhydrering" eller vattenförgiftning. Symptom är Illamående, huvudvärk, förvirring, kramper och i allvarliga fall hjärnsvullnad och koma. 

Undvik överkonsumtion

Vätskeersättningsprodukter ska användas för sitt huvudsakliga syfte och inte ersätta en balanserad kost och vätskeintag.  

Följ alltid rekommendationerna - använd vätskeersättning enligt tillverkarens anvisningar eller efter råd från en näringsterapeut eller läkare. 

Lyssna på Kroppen - Drick när du är törstig och var medveten om kroppens signaler. Tvinga inte i dig stora mängder vätska i onödan.

BalansKombinera intag av både vatten och elektrolyter, särskilt under och efter fysisk aktivitet, för att säkerställa att du inte konsumerar för mycket av någon komponent.

← Ädre inlägg