Varukorg

Omega 3 – vår livsviktiga hjälte

Omega 3 – vår livsviktiga hjälte

Visste du att Omega 3 är livsviktig för oss och vår hälsa? Det är en fettsyra av fleromättade fetter. Tyvärr kan inte våra kroppar själv tillverka dem utan vi måste få i oss Omega 3 via kosten. Omega 3 hittar vi i feta fiskar som sardiner, makrill och lax. Vi hittar även Omega 3  i vissa alger och i rapsolja.

Hur mycket Omega 3 ska vi äta?

Enligt livsmedelsverket ska fem till tio procecent av vår dagliga energi komma från fleromättade fetter, varav ungefär 1 procent från just Omega 3. Det motsvarar ca 2,5 - 3 gram Omega 3 per dag. Det är ungefär 1 portion lax eller ca 2 msk rapsolja.

Varför är Omega 3 viktig?

 Omega 3 är viktig ur många olika aspekter men här nedan listar vi några.

Hjärnan

Omega 3 fettsyror är viktiga för hjärnans hälsa och funktion. DHA, en av de huvudsakliga omega 3 fettsyrorna, utgör en betydande del av hjärnans cellmembran och är viktig för att främja nervcellernas struktur och funktion. Genom att stödja kommunikationen mellan hjärncellerna kan DHA bidra till att förbättra minnet, kognitiv funktion och koncentration. EPA den andra viktiga syran i Omega 3, har antiinflammatoriska egenskaper som kan minska inflammationen i hjärnan och därmed skydda mot åldersrelaterad kognitiv nedgång och neurodegenerativa sjukdomar. Övergripande kan regelbunden konsumtion av omega  bidra till att upprätthålla en sund hjärnfunktion och möjligen minska risken för neurologiska sjukdomar senare i livet.

Graviditet

Under graviditet är omega-3 nödvändigt för att barnet ska växa och utvecklas normalt. Forskning pekar på att tillägg av omega-3 under denna period kan leda till förbättrad kognitiv utveckling och en lägre risk för fördröjd utveckling. Enligt en studie kan ett ökat intag av omega 3 inklusive DHA ge en lägre risk för diabetes typ 1 senare i livet men mer forskning krävs i området.

Reparera Celler

 Omega-3  behövs bland annat för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler.  Omega-3-fettsyror, särskilt EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra), spelar en viktig roll i att reparera och underhålla cellmembranen i kroppens celler. Dessa fettsyror är en kritisk komponent i cellmembranen och hjälper till att bibehålla deras fluiditet och stabilitet. När cellerna skadas, antingen genom normalt slitage eller genom sjukdom eller skada, är omega-3-fettsyror involverade i processen att reparera och återställa cellmembranen för att återställa cellens funktion. Dessutom har omega-3-fettsyror också visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper som kan minska inflammation i kroppen och främja en snabbare läkning av skadade vävnader.

Reglering av blodtryck

Omega-3-fettsyror, särskilt EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra), kan ha en positiv effekt på blodtrycket. Flera studier har visat att regelbunden konsumtion av omega-3-tillskott kan leda till en måttlig sänkning av både systoliskt och diastoliskt blodtryck hos personer med förhöjt blodtryck.

Immunförsvar 

Omega-3-fettsyror, särskilt EPA och DHA, har visat sig ha positiva effekter på immunsystemet. De kan bidra till att minska inflammation i kroppen och reglera immunförsvarets respons på infektioner och sjukdomar. Genom att minska produktionen av proinflammatoriska ämnen och öka produktionen av antiinflammatoriska ämnen kan omega-3-fettsyror hjälpa till att balansera immunsystemet och minska risken för kroniska inflammatoriska tillstånd. Dessutom kan omega-3-fettsyror också bidra till att förbättra immunsystemets funktion genom att öka aktiviteten hos vissa immunceller, såsom naturliga mördarceller/NK-celler (vita blodkroppar), som är ansvariga för att bekämpa infektioner och sjukdomar

Blodpropp 

Omega-3 minskar blodets levringsförmåga och minskar på så sätt risken för blodpropp. Denna effekt beror delvis på att omega-3-fettsyrorna kan minska bildningen av blodplättar och förbättra blodets fluiditet. Dessutom kan de också minska inflammation i blodkärlsväggarna och förhindra att blodproppar bildas. Därför betraktas omega-3-fettsyror ofta som ett komplement till traditionella blodförtunnande läkemedel för att förebygga blodproppar hos personer med hög risk

Depression

Forskning har visat att regelbunden konsumtion av omega 3 kan minska risken för depression och ångest, de två vanligaste psykiska störningarna världen över. Studier visar även att omega 3 inte bara förebygger depression och ångest, utan man har hittat spännande forskning som visar att omega 3 även kan förbättra symtomen hos personer som redan lider av dessa tillstånd.

ADHD

Forskning har visat att barn med Adhd har lägre nivåer av Omega 3. Man har därför sett att ökat intag av Omega 3 kan hjälpa till att förbättra bristande uppmärksamhet, minska hyperaktivitet, impulsivitet, rastlöshet och aggression.

Mensvärk & PMS

Omega 3 (EPA & DHA) kan påverka hormonbalansen i kroppen. Dessa fettsyror har antiinflammatoriska egenskapers om kan minska inflammationen och kan därigenom lindra smärta och obehag som är förknippade med mens. Studier har även visat att Omega 3 kan lindra andra homronella besvär som PMS symptom (humörsvängningar, irritabilitet, uppblåsthet och ömma bröst).

← Ädre inlägg Nyare inlägg →