Sol, D-vitamin, UV-strålar och solskydd
Posted by Martina Julin onÄntligen står solen tillräckligt högt för att vi i Norden ska kunna tillgodose oss D-vitamin naturligt. Dock måste vi ändå vara försiktiga med solens olika strålar och skydda oss med sund exponering. Vi har därför samlat allt du behöver veta om solens strålar, solskydd och D-vitamin.
Ultravioletta (UV)
Ultravioletta (UV) strålar är en form av elektromagnetisk strålning som utgår från solen och delas in i tre huvudkategorier: UVA, UVB och UVC. Dessa strålar når jordytan och kan påverka vår hud och kropp på olika sätt.
UVB-strålar (gör oss bruna och producerar D-vitamin) UVB-strålar spelar en avgörande roll i produktionen av D-vitamin i huden. När UVB-strålar interagerar med ett naturligt förekommande ämne i huden, 7-dehydrokolesterol, omvandlas det till ett förstadium av D-vitamin, kallat pre-vitamin D3. Detta förstadium genomgår sedan en kemisk reaktion och blir det aktiva D-vitaminet, kalcitriol, som är viktigt för benhälsa och immunfunktion. Det är även UVB strålarna som gör att huden producerar melaninet (det som gör oss bruna) för att skydda huden från strålarna. Mörkare hudtyper producerar generellt sett mindre D-vitamin när de exponeras för solen jämfört med ljusare hudtyper. Detta beror på att mörkare hud har en högre koncentration av melanin, vilket skyddar mot UVB-strålar och minskar produktionen av D-vitamin.
UVA strålar
UVA-strålar ger i huvudsakligen bara negativa effekter på huden och hälsan. De tränger djupt in i huden och bidrar till åldrande av huden genom att bryta ner kollagen och elastin, vilket kan leda till rynkor, fina linjer och förlust av hudens elasticitet över tiden. Dessutom ökar överexponering för UVA-strålar risken för hudcancer genom att skada DNA i hudcellerna och förhindra deras normala reparationsprocesser.
Solskyddsfaktor
D-vitamin: Användning av solskyddsfaktor kan begränsa penetrationen av UVB-strålar i huden och därigenom minska produktionen av D-vitamin. Trots det är användning av solskyddsfaktor viktigt för att skydda huden mot solens skadliga effekter. Att hitta en balans mellan solskyddsfaktor och exponering för UVB-strålar är därför viktigt för att säkerställa tillräcklig D-vitaminproduktion.
Skydd mot både UVA & UVB: För att skydda mot både UVA- och UVB-strålar är det viktigt att använda solskyddsprodukter med bredspektrumskydd. För att säkerställa effektivt skydd mot både UVB- och UVA-strålar bör du välja solskyddsprodukter som erbjuder bredspektrumskydd. Titta efter ingredienser som zinkoxid och titandioxid som reflekterar och sprider UV-strålningen bort från huden, vilket minskar risken för skador och solbränna orsakad av både korta och långa våglängder av UV-strålar.
Högt SPF : Solkrämer med höga solskyddsfaktorer (SPF), såsom SPF 30 eller högre, ger bättre skydd mot både UVB- och UVA-strålar. En hög SPF indikerar att produkten ger effektivt skydd mot UVB-strålar, medan ett brett spektrum av skydd garanterar att produkten även skyddar mot UVA-strålar.
Varning vid val av solskydd: Den största varningen när det gäller valet av solskydd är att inte förlita sig på produkter som endast har hög SPF utan också erbjuder bredspektrumskydd mot både UVB- och UVA-strålar. En hög SPF kan ge ett effektivt skydd mot UVB-strålar och förhindra solbränna, men utan UVA-skydd kan du fortfarande vara sårbar för skador på huden och öka risken för hudcancer. Så kolla alltid att ditt solskydd är ett bredspektrum för både UVA och UVB.
Fysikaliskt solskydd vs kemiskt solskydd:
Fysikaliska filter:
Dessa filter fungerar genom att reflektera och sprida UV-strålningen bort från huden. De skapar en fysisk barriär på hudens yta som hindrar UV-strålarna från att tränga igenom huden. Zinkoxid och titandioxid, som är de vanligaste fysikaliska filtren, erbjuder ett brett spektrum av skydd mot både UVA- och UVB-strålar. De fungerar genom att reflektera och sprida UV-strålningen bort från huden. Fysikaliska filter tenderar att vara mer stabila och mindre benägna att brytas ner av solen jämfört med vissa kemiska filter.
Kemiska filter:
Kemiska filter absorberar UV-strålning och omvandlar den till värme, vilket sedan avges från huden. Dessa filter penetrerar huden och absorberar UV-strålningen innan den når de djupare lagren av huden. Vissa kemiska filter kan också erbjuda ett brett spektrum av skydd mot både UVA- och UVB-strålar. Kända ingredienser i kemiska filter som erbjuder brett spektrumskydd är avobenzone, octocrylene och bemotrizinol.
Val mellan fysikaliskt vs kemiska filter
Vissa människor föredrar fysikaliska filter på grund av deras bredare spektrum av skydd och deras mindre benägenhet att orsaka hudirritation eller allergiska reaktioner. Å andra sidan kan kemiska filter vara lättare att applicera och absorberas snabbare in i huden.